ISTANBUL

Istanbul er den største byen i Tyrkia og har ca. 13 millioner innbyggere, medregnet forstedene. I oldtida het byen Bysants; den ble gjort til hovedstad i Det østromerske riket i 330 under navnet Konstantinopel og fortsatte som hovedstad i Det osmanske riket. I 1923 ble Ankara gjort til hovedstad i den nye tyrkiske republikken, og i 1930 fikk Istanbul sitt nåværende navn.Dagens Istanbul har et pulserende liv, og her møtes øst og vest. Kjente kulturminner er Hagia Sophia, som etter å ha vært kristen kirke og moské i dag er et museum. Det finnes en rekke andre bevarte kirker fra bysantinsk tid, da en stor del av utviklingen av Bysantinsk arkitektur og Bysantinsk kunst har foregått her. De fleste har vært eller er moskeer. Byen har også en rekke kjente moskeer oppført etter tyrkernes erobring. Mest kjent er Den blå moské (Sultanahmet Camii), som er dekket innvendig med tyrkiske fliser i fine mønstre og har seks minareter.

Byen har vært sete for både keisere og sultaner. På 1930-tallet oppdaget en det som må ha vært keiserpalasset eller Det Store Palasset under arkeologiske utgravninger. Her er bevart et unikt profant mosaikkgulv med pastorale scener og dyrescener. Gulvet har vært vanskelig å datere, men en regner med at det er laget en eller annen gang på 600-tallet.

Bedre kjent er Topkapipalasset, hvor sultanen bodde og hadde sitt harem. Byen er også kjent for sin godt bevarte Basar hvor en kan kjøpe tepper, gull og det en ellers ønsker seg.

After seeing these historical places, it will be the time to visit and shop in world's one of the first mall Grand Bazaar (Kapali Carsi) with 4000-6000 shops. "Grand Bazaar is closed book... No matter how much you travel, not possible to see everything and understand... But to be in Istanbul and not to go and not to see is impossible." Read More>>